Skip to main content

Zij-instroom

Inspirerend
Vooruitstrevend
En altijd gericht op verbinding

Wil jij de overstap maken naar het onderwijs?

Je hebt een afgeronde HBO- of WO-opleiding en voelt dat het tijd is voor een andere stap. Je hebt de afgelopen jaren de nodige werkervaring opgedaan en voelt dat je motivatie sterk is. Én je hebt tijd of kunt deze maken. Voordat je wil gaan reageren door ons een mail sturen vragen we je om de informatie op onze site goed door te nemen. Zodra je eruit bent dat je voor deze carrièreswitch wilt gaan, vragen we je expliciet een goede afweging te maken tussen de deeltijdpabo en het zij-instroom traject.

Je hebt je daarover laten voorlichten door een PABO. Ook heb je op eigen initiatief recent één of meerdere dagen meegelopen met een leerkracht op één van onze basisscholen, waardoor je een goed beeld hebt van ons basisonderwijs. Dit wist je ongetwijfeld al en toch nog eens voor de zekerheid: je bent altijd welkom om te komen kijken, mee te lopen en jouw vragen te stellen.

Jij wil? Wij ook

Stichting IEZO bied je de mogelijkheid om na het behalen van het zij-instroom assessment aan de slag te gaan als leerkracht en gelijktijdig in 2 jaar je bevoegdheid te halen. We geloven er namelijk in dat jij jezelf kunt ontwikkelen en professionaliseren. Tenminste… als je er tijd en energie in wilt stoppen. Je krijgt er uiteindelijk kundigheid en voldoening voor terug.

Hoe oriënteer je je op je carrièreswitch?

Om zij-instromer bij ons te worden moet je onze procedure met goed gevolg doorlopen. Je start met een (online) gesprek met de sollicitatiecommissie van Stichting IEZO. Daarna volgt een fase, dat je mee gaat kijken en ook mee gaat doen. Je bent bereid om een periode intensief stage te lopen om je voor te bereiden op een eventueel geschiktheidsonderzoek. Dit doe je in je eigen tijd. 

Jij zoekt bij ons een stageschool die jou een goede plek kan bieden en jou kan helpen door je te begeleiden en je te voorzien van de benodigde feedback. Samen kijken jullie of jij die toekomstige leerkracht en collega in wording bent. 

Het geschiktheidsonderzoek 

Op je stageschool zijn ze enthousiast over je. Jullie ervaren een wederzijdse klik. Je bent er bijna. Je hebt bijna een baan bij ons als leraar (L10). Nog één stap en dat is het geschiktheidsonderzoek halen. Je kunt zelf kiezen of je de studie wil volgen bij Fontys of De Kempel. Hier meld je je aan voor het geschiktheidsonderzoek. In het geschiktheidsonderzoek wordt bepaald of je binnen twee jaar de opleiding af kunt ronden en in die twee jaar in staat bent om zelfstandig als tijdelijk bevoegd leerkracht voor de klas te staan. IEZO neemt de kosten voor het geschiktheidsonderzoek voor haar rekening. Deze kosten variëren tussen de € 1.850,- en € 2.195,-.

De opleiding

Je snapt het al. Zowel jij als wij staan op het punt om de komende twee jaar te investeren in elkaar. Dit vraagt van in ieder geval van jou, dat je je verdiept in de opleidingsinformatie van de pabo’s in onze regio. Hieronder vind je de links: 

Andere opleidingsroute

Stel dat het zij-instroomtraject toch minder goed bij je past, wat dan? In dat geval zijn er nog andere routes die je opleiden tot leraar, zoals de (verkorte) deeltijdopleiding. Mogelijk gaat het het je iets te snel en wil je nog niet meteen je baan opzeggen of je wil je studie beter kunnen combineren met je privéleven. Waar iemand die het zij-instroomtraject volgt direct vanaf het begin verantwoordelijk is voor een eigen klas, word je als deeltijdstudent geleidelijk via stages tijdens de opleiding klaargestoomd voor het vak.

Zowel de Fontys als De Kempel bieden verschillende deeltijdtrajecten aan:

Fontys

Bij Fontys kun je kiezen voor de flexibele deeltijdopleiding, waarbij je in overleg met de opleiding zelf je studietempo bepaalt. Fontys kent een route waarbij je tijdens je opleiding versneld voor de klas kan staan: de mijlpalenregeling.

De Kempel

Naast het zij-instroomtraject kun je de verkorte deeltijdopleiding volgen (2,5 – 3 jaar en daarna voor de klas) of de verkorte deeltijdopleiding, waarbij je na het behalen van een aantal mijlpalen al tijdens je studie een aanstelling kan krijgen op een school (versneld voor de klas). Meer informatie over de verschillende routes vind je op de website van De Kempel.

Wil je meer weten?

Heb je na het lezen van de informatie op deze website nog vragen over werken bij IEZO, neem dan contact op met onze afdeling personeelszaken via personeelszaken@iezo.nl of loop binnen op één van onze scholen.